Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Cordula

Sidor: [1] 2 3 ... 14
1
Löpande bokföring / SV: Hur kontera "försäljning av skrot"
« skrivet: oktober 12, 2017, 07:13:27 PM »
Jag vet inte riktigt hur det kommer att såväl ingående som utgående moms finns på fakturan. Vad är det exakt som står på fakturan?

2
Löpande bokföring / Delning av det enkla bolaget
« skrivet: oktober 12, 2017, 07:11:43 PM »
Ett par som hade drivit hunduppfödning tillsammans som enkelt bolag och en gemensam bokföring. Nu separerade dem, han tog över hennes del av företaget, hon har ingen f-skatt kvar.

Båda kom överens om att hon ska få hälften av inventarie- och lagervärdet eftersom det var båda två som genom egna insättningar hade
finansierat hundköpena.

Jag hade haft kontakt med skatteverket om beskattningen av det beloppet som hon får från sin tidigare make. Vinst gör hon ju inte, hon får bara tillbaks det som hon hade stoppat in i företaget. Men skatteverket skriver så här:

"Att överlåta sin andel av inventarier och lager ses som en försäljning från hennes enskilda firma till mannens enskilda firma. Eventuell vinst beskattas hos säljaren.

Inventarierna och lagret ska marknadsvärderas. Om mannen betalar en summa motsvarande marknadsvärdet för hennes andel av inventarierna och lagret är det den summan hon tar upp som försäljningsintäkt. Överlåter hon tillgångarna till en summa som understiger marknadsvärdet för hennes andel blir hon uttagsbeskattad upp till marknadsvärdet."

Här hakar jag upp mig. Vinst blir det inte. Bokföringen var gemensam. Hur ska jag bokföra denna försäljning?!

3
Bokslut och årsredovisning / SV: Överavskrivning?!
« skrivet: september 15, 2017, 09:36:56 AM »
Det finns bara den där fyrhjulingen som inventarie. Det handlar om ett företag som startade 2016. Jag vet inte när de köpte fyrhjulingen, men egentligen spelar det ju ingen roll.
Frågan är hur jag ska hantera detta.

4
Bokslut och årsredovisning / Överavskrivning?!
« skrivet: september 13, 2017, 03:44:57 PM »
Har tagit över bokföringen för ett enskilt företag. Avskrivningen i senaste bokslutet gör mig fundersamt...

Under året hade det köpts inventarier på 81.600 kr. Eftersom det handlar om en fyrhjuling hade jag själv väl lagt upp en avskrivningstid på 10 år, men här tog man 5 år. Ok. En bokslutsbilaga fylldes in- och sedan bokförde man så här: ack.avskrivningar 424 kr och överavskrivningar på 20.000 kr. Totala avskrivningar som hamnade i rr alltså 20.424 kr.
Fattar inte! Missade jag något?!


5
Löpande bokföring / SV: Försäljning del av mark
« skrivet: september 13, 2017, 03:38:23 PM »
Men någon gång in tiden har det ju betalats ett visst belopp för denna bit mark. Själv hade jag väl kollat taxeringsvärde vid köpet och sedan köpesumman. Lagt om det till den biten som såldes. Och bara bokfört differensen, inte hela beloppet.

6
Löpande bokföring / SV: Aktieägartillskott eller vilkorat lån
« skrivet: september 13, 2017, 03:36:21 PM »
Nu har jag inte den största erfarenheter med aktiebolag, men jag skulle väl bokföra det som ett lån till aktiebolaget. Då kan man successivt betala tillbaks det.

7
Löpande bokföring / SV: Skattekonto som inte har bokförts tidigare
« skrivet: april 12, 2017, 10:42:18 AM »
Ok, i så fall kan jag ju justera balansen. Det är väl mer än 2000 kr, men föreningen finns sedan 1942 och har aldrig bokfört skattekontot. Jag ska kolla det närmare, kanske bokför jag verkligen ränteintäkt mot skattekonto. Det verkar som en bra idé. Tack.

8
Löpande bokföring / Skattekonto som inte har bokförts tidigare
« skrivet: april 11, 2017, 12:12:46 PM »
Jag har tagit över bokföringen för en liten BRF som hade haft manuell bokföring. Allt ser bra ut, bara att de inte bokförde skattekonto som tillgång. Och det finns pengar på det. Hur för jag in kontot in i balansen utan att rubba den? Idé?

9
Bokslut och årsredovisning / SV: Lagervärdering och tingad vara
« skrivet: januari 20, 2017, 01:49:27 PM »
Nu känner jag mig lite vilse. Jag har börjat bokföra mot förskott av kund men vet inte riktigt hur det ska gå till med momsdeklarationen då. Det är ju inget försäljningskonto som krediteras, alltså hamnar beloppet ju inte under momspliktig försäljning?! Är det inte lämpligare att hoppa över momsen och ta in den i januari istället?

10
Löpande bokföring / SV: Kontrolluppgift KU 10/skattefri förmån var?
« skrivet: januari 20, 2017, 12:26:37 PM »
Inte heller när det gäller resor? Jag sätter ett kryss i ruta 50 (bilersättning enligt schablon) när det handlar om skattefri milersättning?! Är det fel? Trodde att skatteverket behöver veta detta för att kolla att man inte får dubbel ersättning: Det beloppet som överstiger 10.000 kr per år samt ersättning från arbetsgivaren?!

11
Bokslut och årsredovisning / SV: Ej utbetald momsfodran (under 100:-)
« skrivet: januari 13, 2017, 12:40:36 PM »
Jag bokför momsen mot 2012 - egna skatter. Men det gör väl ingen större skillnad.

12
Bokslut och årsredovisning / SV: Lagervärdering och tingad vara
« skrivet: november 25, 2016, 04:58:47 PM »
Men hur bokför jag handpenningen då? Som skuld till kunden?

13
Bokslut och årsredovisning / Lagervärdering och tingad vara
« skrivet: november 21, 2016, 10:09:15 AM »
Valpar av hunduppfödare. Han har två kullar som är leveransklara i början av januari. Normalt är det så att folk betalar handpenning några veckor innan avhämtning/ leverans, och nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

Handpenningen kommer december. Leverans och slutbetalning i januari. Enligt min uppfattning borde jag då boka slutbetalningarna som kundfordringar så att det hamnar i det gamla året. Men hur ser det då ut med inventeringen? De där valparna får ju egentligen inte ingå i lagervärdet den 31 dec, får man helt enkelt "boka bort" dem? Inventering är inventering, man tittar ju vad som finns kvar. Men finns de där valparna egentligen kvar? Hamnar inkomsten i det gamla året behöver ju lagerkostnaderna också göra det.

Det handlar om ganska stora belopp. Uppfödaren säger att det kan bli 200.000 kr, det behöver alltså bli rätt. Hur gör jag?

14
Bokslut och årsredovisning / EKonomisk förening- vad gör jag nu?
« skrivet: september 29, 2016, 11:47:52 AM »
Det hör inte hit, men jag vet verkligen inte vad jag ska göra. Hade ju blivit revisor för en ekonomisk förening som uppvisar många brister. Har aldrig valts till revisor, utförde dock jobbet för 2015, enligt ett protokoll under sommaren ville de fortsätta med mig. Som det ser ut krånglade jag dock till för mycket, och nu meddelade de att de valde ny revisor för 2016. Jag ville ha kontakt med medlemmarna, hade dock aldrig fått den. Aldrig fått en lista, ingen kontakt till tidigare revisor mm.

Styrelsen påstår att de diskuterade med medlemmarna. Jag ville dock ha underskrifter av medlemmarna, det är ju dem jag ska företräda. Nu skriver styrelsen att de valde ny revisor. Ingen underskrift av ett enda medlem.

Det finns stora brister. Och jag antar att de nu valde en revisor som passar dem. Ifall det överhuvudtaget var medlemmarna som valde den. Får man välja revisor för 2016 först i mitten av september? Vad ska jag göra? De får pengar från arbetsförmedlingen förresten, alltså offentliga pengar.

-har just ringt till en styrelsemedlem. Hon säger att det bara finns styrelsen och två medlemmar. En medlem (tidigare styrelsemedlem) har aldrig tid, den andra är sjukskriven och har just lämnat föreningen. De två undertecknade protokollet som säger att de valde ny revisor. De påstår att de är en liten förening och att jag är för petig. Medlemslista vill de inte skicka, jag ska kontakta bolagsverket för att se vem som sitter i styrelsen...

15
Bokslut och årsredovisning / Ekonomisk förening och ansvarsfrihet
« skrivet: juni 04, 2016, 06:11:51 PM »
Jag vet att det egentligen inte hör hit, men denna ekonomiska föreningen gör mig tokigt. 8 medlemmar, därav 5 styrelsemedlemmar. Vid föreningsstämman t.ex. var bara styrelsen närvarande. Hur funkar det när ingen annan är intresserad av att vara med? Enligt lag ska det finnas tre aktiva medlemmar. Men det kan väl inte bara vara styrelsen som är aktiv? Hur ska det funka med ansvarsfriheten?

De kom i april och ville ha mig som revisor för hela 2015. Bokföringen är så där, men kan godkännas ifall de jobbar med vissa bitar. Men förvaltningen och internkontrollen är en katastrof. Och nu vill de att jag som revisor ska bevilja ansvarsfrihet! Det är väl inte min uppgift? Det är väl bara medlemmarna som kan göra detta?

Tänkte ta kontakt med den tidigare revisorn också och höra, men jag vet inte hur jag ska hantera det hela. Styrelsen verkar vara lite upprörd också, de förstår inte att jag gör så stor väsen om allt, de är ju en mindre ekonomisk förening. De har avtal med arbetsförmedlingen och får långtidsarbetslösa och asylanter tilldelade för projekt och språkpraktik bl.a. De är alltså en del av hela det sociala systemet. Men får jag göra undantag bara för det? Eller är det andra regler som gäller i det här fallet?

Sidor: [1] 2 3 ... 14